Välillä aina cavalier-palstalla keskustellaan pennun sisäsiisteyskasvatuksesta ja siitä, kuinka nopeasti se oppii pidättelemään ja tekemään tarpeet ulos. Tiedoksi pennusta haaveilijoille: pentu ei ole sisäsiisti yhdeksänviikkoisena! Ei liioin kolmekuukautisena, tuskin nelikuukautisena ja puolivuotiaskin voi olla niin ja näin sisäsiisteydessä.

On myös normaalia, että ulkona ei malteta pissata tai kakata, vaikka sisällä tarpeet osataankin tehdä =). Pienen pennun mielestä ulkona on niin paljon kaikkea mielenkiintoista, että pissa- tai kakkahätä tuntuu monesti haihtuvan kun sen sinne kiikuttaa. Jos sen sijaan käännät katseesi pennusta sisällä edes sekunniksi, on se kyykännyt salamannopeasti!

Entäpä kun kävelet pissaan. Ja vaihdat sukat. Ja kävelet kymmenen minuutin päästä taas pissaan. Ja vaihdat sukat. Ja kävelet taas hetken kuluttua pissaan. Kolmannen tai neljännen sukanvaihdon jälkeen voi ohimosuoni jo hieman pullistella. Ja tämä tarina on tosi =). Lukemattomia iltoja olen juossut pihalle pennun kanssa, kun se on pyörinyt sisällä kakkahätää ja kadottanut hädän heti kun on päässyt ulos. Onnin ensimmäisestä kakasta ulos otettiin jopa aikoinaan valokuva - se oli todellinen työvoitto.

Helmi sen sijaan pentuna oivalsi helposti, että ulos pissataan ja kakataan. Se oli todella helppo: vein sen ulos ja se kyykkäsi yleensä alle viidessä minuutissa. Silti sillä meni aikaa melkeinpä saman verran kuin Onnilla siihen oivallukseen, että sisälle ei myös tehdä tarpeita jos on hätä. Jos pentu on kahdeksan, yhdeksän tai kymmenen kuukautta ja edelleen tulee sisällekin hätiä - ole huoleti. Kyllä se siitä vielä jää pois. Nimim. Pennut kymmenen kuukauden iässä jaksaneet pidätellä koko työpäivän =)

Nyt kotona on kohta kahdeksan kuukautta täyttävä Tosca. Olen juossut illan pihalla sen kanssa, kun se on pyörinyt sisällä hätäänsä. Ulkona se on alkanut syödä ruohoa ja katsella maisemia. Sitten ollaan vähän kävelty ja tultu takaisin vakio pissa- ja kakkapaikalle - ilman tulosta. Sisältä sen sijaan olen löytänyt tänään neljä pissaa ja kaksi kakkaa. Ja viime viikolla sentään vain yhden kerran oli tullut pissa sisälle. Takapakkia siis on tullut, mutta eiköhän tämäkin neiti ole syksyllä sisäsiisti.

Lisäksi Onnilla ja Helmillä on jostain syystä ollut yhtä aikaa (!) maha sekaisin ja yön aikana sisälle oli ilmestynyt löysiä kasoja. Argh. Tämä on sitä koiranomistajan onnea. Onneksi ainakin Helmin massu näyttää nyt olevan kondiksessa, joten toivo elää, että huomenna kotona ei haiskahda nenään herätessä eikä aamu ala ensimmäiseksi kasoja siivotessa.