Pentujen tulevissa kodeissa pohditaan varmaan tässä vaiheessa kovasti mitä kaikenlaista hankintaa tarvitaan kun pentu tulee. Alkuun selviää itse asiassa aika vähällä. Tässäpä minun vinkkini tuleviin koteihin:

Kätevän pentuaitauksen saa metallisista kompostikehikoista. Kaksi pakettia näitä ja nippusiteillä kiinni toisiinsa, niin tulee helposti kokoon taittuva isohko pentuaitaus, joka on myös huomattavasti edullisempi kuin eläintarvikeliikkeistä myytävät aitaukset. Hintaa aitaukselle tulee noin 25 euroa. Pentuaitausta suosittelen turvallisuuden vuoksi: näin ei pentu järsi yksin ollessaan sähköjohtoja tai huonekaluja tai pissaille sitten sinnetänne. Pentuaitaukseen sitten jotain millä voi yksin ollessaan puuhastella. Sitten kun pahin pureskeluvaihe on ohi, voi pentuaitauksen pistää pois. Tuolloinkaan koira ei tarvitse koko asuntoa käyttöönsä vaan tilan voi rajata.

Ruokailuun ihan alkuun on paras matalareunainen lautanen. Pennut eivät yleensä tykkää syödä kovin korkeareunaisesta kiposta, sellaisen voi ostaa sitten kun se on kasvanut vähän isommaksi. Vesikipoksi on paras keraaminen kippo, muoviset syödään ja metalliset on sen verran keveitä että pentu voi sellaisen helposti kumota. Keraaminen kippo on riittävän painava pysymään pystyssä vaikka siinä vähän uitaisiin.

Rottinkista koria ei kannata ostaa. Se pistetään joka tapauksessa palasiksi ja rottinki voi puhkoa suolia. Paksut alustat voi olla hankala pestä jos pentu sellaiseen pissaa. Hyvä alusta on karva-alusta, jota itsekin käytän. Sen voi pestä pesukoneessa, se kuivuu alle tunnissa ja on lämmin.

Kuljetukseen autossa on hyvä olla häkki. Kun pentu haetaan, sitä ei kannata kuitenkaan laittaa yksin taakse - muuttuuhan pennun elämässä kaikki mahdollinen - vaan se voi matkustaa kotiin turvallisesti lähelläsi sylissä. Kun ostat autoon häkin, sen on hyvä olla metallinen häkki, josta pääsee ilma läpi ja koira näkee myös ympärilleen. Muovinen boksi on hyvä lentomatkustukseen ja kevythäkkejä en suosittele autoon ollenkaan.

Pentu saa mukaansa ruokaa jota on tottunut syömään joten ensimmäisenä päivänä ei tarvitse lähteä ruokaostoksille. Voi olla, että aluksi se syö vähän huonosti kun kaikki muuttuu ympärillä ja kilpailu ruoasta loppuu. Jatka sitkeästi antamalla samaa ruokaa, johon se on tottunut, sekaan voi laittaa hieman esim. naudan mahapalloja, joita saa marketeista pakastehyllyltä. Koirat tykkäävät niistä kovasti.

Pentupantana on näppärä klipsikiinnityksinen panta, aikuiselle puolikiristävä nahkainen panta. Sellainen on helppo pukea päälle ulos lähdettäessä. Itse en käytä sisällä ikinä pantaa, jatkuvasti kaulalla oleva panta syö karvaa ja koira voi tarttua siitä myös kiinni johonkin. On siis myös ihan turvallisempaa kun pantaa ei pidetä sisällä. Olen tilannut pennuille pentupakkaukset ja monesti niissä on ollut panta ja hihna mukana. Ilmoittelen kun pakkaukset saapuvat, onko tarvetta pentupannan ja -hihnan ostamiseen.

Jotain lelua ja purtavaa on hyvä olla. Pienet pennut järsivät yleensä kaikkea mahdollista. Pureminen on koirille rentouttavaa, se on vähän sama asia kun ihminen rentoutuu käsitöitä tehden. Myös hampaat tykkäävät siitä että säännöllisesti on jotain purtavaa. Aitoja luita ei kuitenkaan kannata antaa, kaupoista saa koirille tarkoitettuja puruluita.

Kun pentusi sitten saapuu kotiin, niin muistathan että se on aivan vauva. Se on jättänyt taakseen kaiken sille tutun ja turvallisen, oman emonsa ja sisarukset. Tee siis pennulle pehmeä lasku uuteen kotiin, älä jätä ensimmäisinä öinä sitä yksin huutamaan, laita pennulle pesäpaikka sängyn viereen, ja jos se inahtaa, voit vähän sitä rauhoittavasti silittää, mutta sängystä ei tarvitse nousta eikä välttämättä puhuakaan. Yleensä muutaman yön jälkeen alkaa nukkuminen mennä jo ihan ok. Sitten kun pentu on kunnolla kotiutunut, voi alkaa miettiä, mikä on lopullinen nukkumapaikka.